Ik wou Handelingen confronteren met dat meisje. Iemand die zegt: ik wil zo graag leven zoals in Handelingen, maar stiekem denk ik dat het niet mogelijk is. Dus ik bedacht een ontmoeting tussen Lukas en een jong meisje, Euridike, die mijn eigen (geheime) gevoelens en gedachten over evangelisatie verwoordt. En het antwoord van Lukas (de Bijbel) daarop.

.

Freya, lang geleden dat we iets van je gehoord hebben. Help ons even ons geheugen op te frissen?  

Jazeker!

Ik ben Freya De Leeuw, ik ben op m’n 21ste Christen geworden tijdens mijn Erasmus in Madrid. Ik hou van theater, al van toen ik een klein meisje was. Ik was dan ook meer bezig met toneel dan met mijn studies toen ik Christen werd. Een klein jaar na mijn bekering werd ik gevraagd om deel te worden van het Prijsavond dramateam, dat was een super cadeau van God!

Jarenlang heb ik de toneelstukken van PAL geschreven en geregisseerd, daarnaast heb ik ook nog andere stukken gemaakt voor Breeze en EJV.

Bijna drie jaar geleden ben ik met mijn man naar Amerika verhuisd. Ik dacht dat het gedaan was met toneelstukken maken voor Breeze.

Ja, die dramastukken herinneren wij ons nog wel! En nu is dus het moment aangebroken dat je na drie jaar in Amerika een nieuw stuk voor Vlaanderen geschreven hebt? Vertel! 

Ik wou zo graag nog eens een toneelstuk maken, ik mis het, maar je hebt de juiste context nodig. Na al die jaren hier besef ik hoe uniek Breeze is, en hoe veel meerwaarde jullie geven aan de “Christian Community” in Vlaanderen. Dat zoiets mogelijk is, zo maar een toneelstuk maken voor Christenen van over heel Vlaanderen, is bijzonder.

Net zo bijzonder als het stuk zelf!

Bijzonder ja: ik kan het niet zelf regisseren vanuit Amerika, en ik heb het geschreven tijdens de korte middagdutjes van mijn dochtertje. Dat alleen is al uniek.

Waar gaat het over?

Het idee was om het publiek te laten ervaren hoe het was om deel te zijn van de eerste kerk. Maar het lukte totaal niet, het stuk was zo droog en saai… Ik heb me toen op Handelingen gestort: recreëren, zonder te interpreteren – maar ik raakte vast.

Tegelijkertijd was het zo pijnlijk: de confrontatie met hoe een Christen kan zijn en hoort te zijn en hoe ik niet ben. Op een bepaald moment had ik het er zo moeilijk mee dat ik heel erg ben beginnen wenen. Mijn man probeerde me te troosten en ik vertelde hem: “normaal gezien vind ik zo veel troost als ik denk aan God. Maar nu niet. Hij is teleurgesteld in mij.”

Mijn lieve man heeft die leugen snel de kamer uitgejaagd, maar die ervaring is wel blijven plakken. Plots kreeg ik een beeld in mijn hoofd. Een bang meisje, ‘s avonds alleen thuis.

Ik wou Handelingen in confrontatie brengen met dat meisje. Iemand die zegt: “ik wil zo graag leven zoals in Handelingen, maar stiekem denk ik dat het niet mogelijk is”. Dus ik bedacht een ontmoeting tussen Lukas en een jong meisje, Euridike, die mijn eigen (geheime) gevoelens en gedachten over evangelisatie verwoordt. En het antwoord van Lukas (de Bijbel) daarop.

Wauw, we zijn super benieuwd! Je zal zelf in Amerika zitten, maar waarom moet iedereen die tenminste ietsje dichterbij is absoluut op Dé Conferentie aanwezig zijn?

You don’t know what you’ve got till it’s gone…

Echt waar lieve mensen, jullie hebben geen idee hoe uniek, hoe geweldig de Christenen in Belgie zijn. Als ik naar Belgie kom en met mijn Christelijke vrienden praat, gaat het direct over God. Dat vind je hier bijna niet! Die gemeenschap die zo hecht is, over de grenzen van de verschillende denominaties heen. Christenen die zo’n mooie, unieke, creatieve dingen maken.

Wat ik wil zeggen is dit: ik denk dat een stuk van die schoonheid te danken is aan Breeze.

En die schoonheid, die is het absoluut waard om in leven te houden. Hoe hou je die in leven? Door naar zo’n events te gaan. Door andere Christenen te zien die net als jij meteen over God willen babbelen. Door samen te aanbidden, over de grenzen van denominaties heen. Door samen te eten en te praten en te lachen en te leren… (Hum, klinkt als de eerste kerk!)

En daarnaast is het onderwerp evangelisatie zo belangrijk voor ons. Er ligt zo veel druk op ons, als christenen, om getuige te zijn. En er is tegelijkertijd zo veel druk van de wereld om onze mond te houden. We worden soms platgeperst tussen die druk van twee kanten. Ik denk dat het ontzettend belangrijk is om het daar eens over te kunnen hebben. Om te horen hoe anderen het doen, om inzichten te verwerven. Want er is een manier om getuige te zijn, vol vrijheid en vreugde en vervulling. Daar ben ik zeker van. En ik heb een sterk vermoeden dat je op de conferentie daar een stapje dichter bij zult komen.


Dat is de bedoeling! Bedankt Freya, wat een mooie woorden.
En euhm… vanaf nu kan je behalve EJV & Breeze ook PJV aan je CV toevoegen hé ;-).

Tickets voor Dé Conferentie zijn nog steeds HIER te koop.
Afspraak zaterdag 29 april!